Na zupę-krem z cukinii trafiła Baba Buła, po wypróbowaniu okazało się, że jest obłędna. Dla mnie wiadomo, bo cukinię uwielbiam, ale reszcie rodziny też bardzo smakowało :) Nic trudnego :)
P.S. MałyA płakał za dokładką :)
Składniki:
2 nieduże młode cukinie ( ja miałam jedną dużą)
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
10 dag serka topionego naturalnego
100 ml śmietany kremówki (ja nie miałam, za to dodałam 18% Łaciatą do zupy)
szczypta chili
gałka muszkatołowa
sok z cytryny ( ja miałam kwasek cytrynowy)
sól
pieprz
bazylia świeża (ja miałam suszoną)
- Cukinię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać
- Warzywa wsypać do garnka, zalać bulionem, Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zrobią się miękkie. Dodać bazylię.
- Całość zblendować
- Ponownie wlać do garnka. Dodać serek i śmietankę, chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Gotowe! :) Podawać z prażonymi pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym.
Dobra rada:
Do zupy możemy dodać 1-2 ziemniaki, zupa będzie pożywniejsza i bardziej zawiesista. Zamiast serka można dodać 2 łyżki masła - tłuszcz zwiększa wartość energetyczną kremu, ale też ułatwia przyswajanie witamin i warzyw.
Uwielbia zupę cukiniową...moja ulubiona:). Z serkiem nie robiłam,ale za to dodawałam marchewki. Jest przepyszna:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kremy!!
OdpowiedzUsuńZ cukinii jadłam raz, ale nie ja go przygotowałam :) Może już czas spróbować??? :)
Skorzystam z przepisu na pewno :)