wtorek, 12 sierpnia 2014

letnia cukinia nadziewana mięsem mielonym



Najlepsze i najbardziej letnie jak dla mnie danie. Letnie, bo cukinia, a o niej tutaj mowa, dostępna jest tylko latem, nie można jej zamrozić, więc trzeba zjeść świeżą :) Proste i szybkie a jakie smaczne!
Składniki:

  • mięso mielone

  • cebulka

  • ser  (w moim wypadku tarta mozzarella)

  • cukinia

  • przecież pomidorowy

  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Najpierw przygotowuję mięso mielone jak do spaghetti bolognese. Smażę cebulkę i dodaję mielone samodzielnie mięsko np. z szynki.  Do usmażonego mięsa dodaję kartonik przecieru pomidorowego i przyprawy. Solę na końcu, żeby dać przyprawom szansę na przebicie się. 


Cukinię obieram, przekrajam w pół i wydrążam miękką część z pestkami. 


Nadziewam połówki cukinii  mięsem, posypuję serem żółtym, i do piekarnika na 30-40 minut w zależności od wielkości cukinii. 


Po prostu sprawdzam sobie widelcem czy jest już wystarczająco miękka :) Oznaki gotowości do zjedzenia powinien dać również ser, który smacznie się zarumieni podczas pieczenia.




 Danie to uwielbiam, mogę jeść cały tydzień dzień w dzień. Doprawione mięsko i soczysta cukinia. Polecamy :)
P.S. Na zdjęciu widzicie gotową już jedną połówkę cukinii, druga została pożarta od razu po upieczeniu, mówię Wam, takie pycha!


2 komentarze :

Dziękuję serdecznie za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli nie masz konta Google, wybierz NAZWA/ADRES URL, pierwszą lukę uzupełnij swoim imieniem, drugą zostaw pustą.