Najlepsze i najbardziej letnie jak dla mnie danie. Letnie, bo cukinia, a o niej tutaj mowa, dostępna jest tylko latem, nie można jej zamrozić, więc trzeba zjeść świeżą :) Proste i
szybkie a jakie smaczne!
Składniki:
Składniki:
- mięso mielone
- cebulka
- ser (w moim wypadku tarta mozzarella)
- cukinia
- przecież pomidorowy
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Najpierw przygotowuję mięso mielone jak do spaghetti bolognese.
Smażę cebulkę i dodaję mielone samodzielnie mięsko np. z szynki. Do usmażonego mięsa dodaję kartonik przecieru
pomidorowego i przyprawy. Solę na końcu, żeby dać przyprawom szansę na przebicie się.
Cukinię obieram, przekrajam w pół i wydrążam miękką część z pestkami.
Nadziewam połówki cukinii mięsem,
posypuję serem żółtym, i do piekarnika na 30-40 minut w zależności od wielkości
cukinii.
Po prostu sprawdzam sobie widelcem czy jest już wystarczająco miękka
:) Oznaki gotowości do zjedzenia powinien dać również ser, który smacznie się
zarumieni podczas pieczenia.
Danie to uwielbiam, mogę jeść cały tydzień dzień w
dzień. Doprawione mięsko i soczysta cukinia. Polecamy :)
P.S. Na zdjęciu widzicie gotową już jedną połówkę cukinii, druga została pożarta od razu po upieczeniu, mówię Wam, takie pycha!
Mniami :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji cukini nie znałam , muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuń